Η κατάλληλη διατροφή για κάθε τύπο άσκησης

Η άσκηση αποτελεί βασικό συστατικό μιας υγιεινής ζωής με ευεξία, αλλά και κάθε προσπάθειας να αλλάξουμε το σχήμα του σώματός μας. Χωρίς γυμναστική δεν μπορούμε να δούμε θεαματικά αποτελέσματα όσες δίαιτες και να κάνουμε. Ωστόσο, ισχύει και το αντίστροφο. Η άσκηση πρέπει να συνδυάζεται με σωστή διατροφή, κατάλληλη για κάθε τύπο γυμναστικής, ώστε να έχει τα βέλτιστα αποτελέσματα. Οι παρακάτω είναι μερικές βασικές συμβουλές που πρέπει να λάβετε υπόψη, αν έχετε μόλις ξεκινήσει να βάζετε το fitness στη ζωή σας και θέλετε να το συνδυάσετε εποικοδομητικά με υγιεινή διατροφή.

Ασκήσεις με βάρη

Οι ασκήσεις με βάρη με αρκετά κιλά έχουν ως στόχο της ενδυνάμωση του μυϊκού συστήματος. Η καύση θερμίδων εκείνη την ώρα δεν είναι υψηλή, όμως οι μύες έχουν το θετικό ότι συνεχίσουν να καίνε θερμίδες και μετά το τέλος της γυμναστικής με αποτέλεσμα να καταναλώνονται συνολικά περισσότερες θερμίδες σε σχέση με ένα σώμα χωρίς δυνατούς μύες.

Αν θέλετε να αυξήσετε το μυϊκό σας όγκο, πρέπει να προσλαμβάνετε πρωτεΐνη που είναι το συστατικό των μυών. Η πρόσληψη θερμίδων μπορεί να είναι υψηλή, πρέπει όμως να επικεντρώνεται σε τρόφιμα, όπως κρέας, ψάρι και γαλακτοκομικά, ενώ ως σνακ χρήσιμες θα σας φανούν οι μπάρες πρωτεΐνης. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφεύγετε τα λιπαρά και τους υδατάνθρακες, αφού το λίπος είναι ο εχθρός των μυών.

ασκησεις με βαρη

Τρέξιμο, κολύμπι, ποδήλατο

Στην έντονη αεροβική άσκηση, όπου οι σφυγμοί ανά λεπτό μπορούν να ξεπεράσουν τους 130, επιτυγχάνεται μέγιστη καύση θερμίδων. Αν η άσκηση γίνει με τελείως άδειο στομάχι, όταν δηλαδή ο οργανισμός δεν έχει γλυκογόνο για να κάψει, τότε θα στραφεί στο λίπος και τους μύες, για να αποκτήσει την ενέργεια που απαιτείται. Για να κάψετε λίπος και όχι μυ, καλό είναι να κρατάτε τους σφυγμούς σας κάτω από τους 140 και να έχετε φάει 3-4 ώρες πριν την άσκηση.

Η καλύτερη τροφή για άμεση ενέργεια είναι οι υδατάνθρακες, για αυτό το λόγο πολλοί δρομείς, ακόμα και μία ώρα πριν την άσκηση τρώνε ένα πιάτο μακαρόνια. Η ζάχαρη μπορεί επίσης να δώσει άμεση ενέργεια, όμως απαιτεί στη συνέχεια αρκετή ώρα άσκησης, διότι διαφορετικά, αν δεν καταναλωθεί όλη, θα αποθηκευτεί σε λίπος.

τρεξιμο κολυμπι ποδηλατο

Περπάτημα, χαλαρή κωπηλασία, pilates

Τόσο η ήπια αεροβική άσκηση, που διατηρεί τους σφυγμούς σε επίπεδα κάτω των 110-120 ανά λεπτό, όσο και η ήπια άσκηση για μυϊκή ενδυνάμωση, δεν έχουν ιδιαίτερες διατροφικές απαιτήσεις, για να μπορέσετε να είστε αποδοτικοί σε αυτές. Όμως, οι τύποι αυτοί γυμναστικής δεν καίνε πολλές θερμίδες, οπότε για να δείτε αποτέλεσμα στη ζυγαριά και τα ρούχα σας, πρέπει να τους συνδυάσετε με διατροφή χαμηλή σε θερμίδες.

Σε αυτή καλό είναι να αποφεύγετε τα λιπαρά και να προσλαμβάνετε πρωτεΐνη και σίδηρο, για να έχετε την ενέργεια που χρειάζεστε. Επίσης, πρέπει να εξασφαλίσετε ότι λαμβάνετε τις βιταμίνες που είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Οι βασικότερες βιταμίνες βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά, οπότε πρέπει να εντάξετε οπωσδήποτε μία ποσότητα από αυτά (1-2 φρούτα και μία σαλάτα) στο καθημερινό σας κύριο γεύμα.

Pilates