Νοέμβριος είναι ο αγαπημένος μήνας της ελιάς

Από αρχαιοτάτων χρόνων η Ελλάδα είναι συνυφασμένη με το δέντρο της ελιάς. Η ελιά είναι ένα φυτό, το οποίο έχει να δώσει πάρα πολλά στους ανθρώπους, για αυτό και στη Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, πρέπει να νιώθουμε τυχεροί που μπορούμε να έχουμε ελιές, να τις καλλιεργούμε και να κερδίζουμε από αυτές.

Από το μύθο στο σήμερα

Με βάση τη μυθολογία η θεά Αθηνά χάρισε ως δώρο στους Αρχαίους Αθηναίους την ελιά ένα φυτό, το οποίο στη συνέχεια καθιερώθηκε ως σύμβολο για την πόλη. Αυτό μας λέει ήδη πολλά για την σημασία του φυτού από τότε. Ο μεγάλος Έλληνας ποιητής, Οδυσσέας Ελύτης, αναφέρει πως η Ελλάδα μπορεί κάθε στιγμή να αναδημιουργηθεί από μία ελιά, ακόμη ένα δείγμα της σπουδαιότητας του φυτού και του καρπού της ελιάς. Δεν μένουμε όμως στο μύθο γύρω από το φυτό αυτό. Στις μέρες μας υπάρχουν πάρα πολλές μελέτες από ερευνητικά ιδρύματα ανά τον κόσμο, που τονίζουν συνεχώς τη σπουδαιότητα της ελιάς και του ελαιόλαδου στη διατροφή μας.

ελια δεντρο

Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή

Κάθε χρόνο, λοιπόν το μήνα Νοέμβριο ξεκινά η συγκομιδή της ελιάς από τους ανθρώπους, οι οποίοι καλλιεργούν ελαιόδεντρα. Το μάζεμα της ελιάς, όπως ονομάζεται έχει μία συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία δεν έχει αλλάξει και πολύ με το πέρασμα των χρόνο. Οι άνθρωποι στρώνουν στο έδαφος σεντόνια και ξεκινούν με ειδικά ξύλινα ραβδιά να χτυπούν το κλαδιά έτσι ώστε οι καρποί να βρεθούν κάτω. Είναι μία διαδικασία, που απαιτεί χρόνο, καθώς και συνεργασία και ομαδικότητα.

συγκομιδη ελιας

Ο καρπός της ελιάς

Μετά το μάζεμα της ελιάς, οι καρποί διαχωρίζονται σε εκείνους όπου θα σταλούν σε ελαιοτριβείο και σε εκείνους όπου θα χρησιμοποιηθούν για άμεση βρώση. Υπάρχουν διάφορα είδη ελιάς και συνήθως το κάθε είδος χρησιμοποιείται και για διαφορετικό σκοπό. Επίσης ανάλογα με την ποικιλία της ελιάς, υπάρχουν και διαφορετικά είδη ελαιόλαδου, κάθε ένα από τα οποία διαφέρει με το άλλο στη γεύση και στο χρώμα, όμως η ποιότητα παραμένει ίδια.

καρπος ελιας

Το ελαιόλαδο ως φάρμακο

Το ελαιόλαδο ανήκει στα τρόφιμα με πολύ υψηλή διατροφική αξία. Είναι εξαιρετικές οι ιδιότητες του για τον ανθρώπινο οργανισμό, διότι περιέχει εξαιρετικά καλά λίπη και βιταμίνες, απαραίτητα όλα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Εκτός από τη βρώση του, είναι εξαιρετικό και ως προϊόν που χρησιμοποιείται στην αισθητική, διότι η βιταμίνη Ε, που περιέχει είναι εξαιρετικά καλή για τη θρέψη του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα έχουν γίνει μελέτες γύρω από τη φαρμακευτική χρήση του ελαιόλαδου και προϊόντων του για τη θεραπεία παθήσεων του στομάχου. Χρειάζεται βέβαια προσοχή στον τρόπο με τον οποίο το μαγειρεύουμε, διότι είναι πιο υγιεινό να τρώγεται σε μικρές ποσότητες και ωμό.

ελια φαρμακο

Επιλέξτε σωστά

Όσο σίγουροι είμαστε για το πόσο καλό είναι το ελαιόλαδο, άλλο τόσο σίγουροι είμαστε και για τις άσχημες παρενέργειες των κακών ελαιόλαδων ή προϊόντων που μιμούνται το ελαιόλαδο, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να επιλέξετε σωστά το λάδι σας και να μην εμπιστεύεστε κάποιον που δεν γνωρίζετε ή προϊόντα χωρίς πιστοποιήσεις. Επίσης να θυμάστε πως η σωστή συσκευασία ελαιόλαδου παίζει πολύ βασικό ρόλο, στη σωστή και καλή διατήρηση του λαδιού, για αυτό θα πρέπει να τα ελέγχετε όλα πολύ καλά, διότι σχετίζονται άμεσα με την υγεία μας.