Πώς θα προστατεύσετε το παιδί σας από ατυχήματα μέσα στο σπίτι

Τα ατυχήματα μέσα στο σπίτι αποτελούν τη συχνότερη αιτία θανάτου και πρόκλησης αναπηρίας στα παιδιά στο δυτικό κόσμο. Για αυτό το λόγο, πρέπει να λαμβάνονται μέτρα, τα οποία θα προστατεύουν τα παιδιά από πτώσεις και τραυματισμούς, μιας και αυτά, λόγω άγνοιας κινδύνου και περιέργειας, αναπτύσσουν πολλές επικίνδυνες συμπεριφορές.

 

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε αν έχετε παιδιά είναι να βάλετε προστατευτικά στις γωνίες των επίπλων. Η τραπεζαρία, το τραπεζάκι του σαλονιού ή το κρεβάτι των γονιών στην κρεβατοκάμαρα έχουν αιχμηρές γωνίες, οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν πολύ κακή ιδέα για το μέτωπο των παιδιών, ειδικά αν είναι στο ύψος τους. Εξίσου σημαντικό είναι να καλύψετε τις πρίζες σε αυτά τα δωμάτια, για να αποφύγετε τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας. Επίσης, πρακτικό είναι να μην βάζετε τραπεζομάντηλα πάνω στην τραπεζαρία, γιατί το παιδί μπορεί να το τραβήξει παρασύροντας ό,τι υπάρχει πάνω του. Στο σαλόνι ή την τραπεζαρία, όπου πολύ συχνά υπάρχουν τασάκια, μπολ με ξηρούς καρπούς και αναπτήρες, όλα αυτά πρέπει να κρυφτούν, ενώ και τα κορδόνια από τα στόρια και τις κουρτίνες καλό είναι να δεθούν ψηλά, για να αποφευχθεί και η παραμικρή πιθανότητα πνιγμού.

προστασια παιδιων επιπλα

Στο παιδικό δωμάτιο τα παιδικά έπιπλα είναι συνήθως φτιαγμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να προστατεύουν τα παιδιά, αλλά καλό είναι να κάνετε και εσείς ορισμένες παρεμβάσεις. Μη δένετε μπαλόνια και παιχνίδια με κορδόνια στα κάγκελα του κρεβατιού, ενώ αποφύγετε και τις παιδικές στράτες, με τις οποίες το παιδί αναπτύσσει υπερβολική ταχύτητα και ενδέχεται να χτυπήσει. Φυσικά, αν στο παιδικό δωμάτιο μένουν παιδιά διαφορετικής ηλικίας πρέπει να φροντίσετε, ώστε τα μικρότερα να μην έχουν πρόσβαση στα παιχνίδια των μεγαλύτερων, τα οποία είναι πιο περίπλοκα και περιέχουν κομμάτια που μπορεί να τα καταπιεί ένα μικρότερο παιδί.

παιδικα επιπλα

Στο μπάνιο και την κουζίνα τοποθετήστε σε συρτάρια που κλειδώνουν ξυραφάκια, αιχμηρά αντικείμενα, τα απορρυπαντικά και οτιδήποτε είναι δηλητήριο αν καταποθεί, να κλείνετε την πόρτα του πλυντηρίου και να απομακρύνετε το παιδί, όταν τα μάτια της κουζίνας είναι ανοιχτά. Το ίδιο ισχύει και για τη σιδερώστρα, όταν σιδερώνετε, επειδή μπορεί σε μια στιγμή που δεν προσέχετε το παιδί να τραβήξει το καλώδιο του σίδερου.

συρταρια παιδικη προστασια

Γενικά στο σπίτι, καλό είναι να αποφεύγετε τα χαλιά κοντά σε σκάλες, γιατί το παιδί τρέχοντας μπορεί να γλιστρήσει και να πέσει, ενώ απαραίτητο είναι να δένετε πάντα το παιδί στο καρεκλάκι, διότι διαφορετικά μπορεί να σηκωθεί και να πέσει. Το ριλάξ πρέπει να το ακουμπάτε στο πάτωμα και όχι πάνω στον καναπέ ή γενικά σε ψηλά σημεία, από όπου μπορεί να πέσει.

σκαλες

Τέλος, μην παραμελείτε τα προστατευτικά μέτρα στα μπαλκόνια. Τα παιδιά σκαρφαλώνουν στα οριζόντια κάγκελα των μπαλκονιών, οπότε πρέπει να τοποθετήσετε το ειδικό προστατευτικό δίχτυ, ενώ γενικά καλό είναι να αποφεύγονται τα τραπέζια, οι καρέκλες και άλλα έπιπλα στο μπαλκόνι που μπορούν να χρησιμεύσουν ως σκαλοπάτι για να πατήσει το παιδί και να βρεθεί ψηλότερα από όσο πρέπει. Βέβαια, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αφήνετε το παιδί στο μπαλκόνι μόνο με αυστηρή επιτήρηση.