Sous vide: ο εξοπλισμός εστίασης που πρέπει να υπάρχει και στις οικιακές κουζίνες με γαστρονομικές απαιτήσεις

Η υψηλή γαστρονομία έχει πλέον κάνει την εμφάνισή της και σε πολλά νοικοκυριά που ψάχνουν το κάτι διαφορετικό στη μαγειρική. Αυτό που παλαιότερα  θεωρούνταν εξοπλισμός εστίασης για επαγγελματίες αποτελεί τώρα μέρος των οικιακών κουζινών που θέλουν να πετύχουν ένα γευστικό αποτέλεσμα ασύγκριτου επιπέδου. Ένα κλασικό παράδειγμα είναι η μέθοδος sous vide, η οποία απαιτεί δύο συσκευές μαγειρικής, οι οποίες όχι μόνο έχουν ως αποτέλεσμα καλομαγειρεμένα φαγητά που μοιάζουν να έχουν δημιουργηθεί από τον πιο εμπνευσμένο σεφ, αλλά ταυτόχρονα διατηρούν τα θρεπτικά στοιχεία των υλικών αναλλοίωτα.

Τι είναι η μέθοδος sous vide;

Η μέθοδος sous vide αποτελεί μια καινοτόμο μέθοδο μαγειρέματος του φαγητού στο νερό σε σταθερή θερμοκρασία. Η λογική πίσω από αυτή είναι ότι κάθε υλικό παθαίνει συγκεκριμένες μεταλλάξεις σε μια ορισμένη θερμοκρασία, οπότε πρέπει να μαγειρευτεί ακριβώς σε αυτή χωρίς πειραματισμούς. Για παράδειγμα, το αυγό σχηματίζει το ασπράδι και πήζει τον κρόκο στους 64 βαθμούς Κελσίου, ενώ το κρέας πάνω από τους 60 βαθμούς σκληραίνει, επειδή τα μόρια του κολλαγόνου συμπιέζουν τους ιστούς. Έτσι, αν μπορούμε να πετύχουμε την ακριβή θερμοκρασία για την ώρα που τη χρειαζόμαστε, τότε το μαγείρεμα θα γίνει μια επιστημονική διαδικασία, η οποία δεν θα επαφίεται στο ταλέντο του σεφ και σε κατά προσέγγιση προετοιμασία.

 

Ποιες συσκευές είναι απαραίτητες;

Η βασικότερη συσκευή για τη μέθοδο αυτή είναι καταρχάς η συσκευή sous vide, η οποία ανήκει στον εξοπλισμό εστίασης και ειδικότερα στον εξοπλισμό των εστιατορίων. Η συσκευή αυτή είναι ουσιαστικά μία λεκάνη, η οποία μπορεί να διατηρήσει το νερό σε συγκεκριμένη θερμοκρασία για όση ώρα απαιτείται με απόλυτη ακρίβεια. Έπειτα, απαραίτητη είναι και η συσκευή που συσκευάζει τα τρόφιμα σε ειδικές σακούλες σε κενό αέρος. Έτσι, το κρέας ή τα λαχανικά συσκευάζονται σε vacuum, ώστε να μην εισέρχεται το νερό αλλά ούτε και να χάνεται υγρασία λόγω της όσμωσης, και τοποθετούνται μέσα στη συσκευή sous vide για όση ώρα απαιτείται. Στη συνέχεια, αν κάτι τέτοιο χρειάζεται για τη συνταγή, το κρέας ή το ψάρι μπορεί να τηγανιστεί ή να ψηθεί στο φούρνο για πολύ μικρότερο όμως χρονικό διάστημα.

Κρέας sous vide

Τι οφέλη έχει;

Η μέθοδος sous vide έχει πολλαπλά γαστρονομικά οφέλη:

  • Διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων αναλλοίωτα.
  • Η θέρμανση των υλικών σε ήπια θερμοκρασία κι η σταδιακή μεταφορά της θερμικής ενέργειας κρατάει όλους τους χυμούς τους και φυσικά τη νοστιμιά τους.
  • Δίνει απόλυτη ακρίβεια και προβλεψιμότητα στο αποτέλεσμα.

Μέθοδος μαγειρέματος sous vide

Πού μπορούμε να βρούμε συσκευή sous vide;

Επειδή αυτή η μέθοδος δεν είναι ακόμα διαδεδομένη στο οικιακό μαγείρεμα, δύσκολα θα βρείτε συσκευή sous vide σε καταστήματα με είδη κουζίνας. Η καλύτερη λύση είναι να την αναζητήσετε σε καταστήματα με επαγγελματικό εξοπλισμό εστίασης, όπως είναι το www.serkoararat.gr, όπου μπορείτε να επωφεληθείτε από οικονομικές και ποιοτικές προσφορές.

sous vide συσκευες serkoararat